Перегляди сторінки за останній тиждень

Курс "Розвиток інтелектуального капіталу коледжу". Україна

пʼятниця, 9 вересня 2016 р.

Хоббі і кар'єра. Магістри. Ментальна карта

ЯК ХОБІ МОЖЕ ВПЛИНУТИ НА КАР'ЄРУ?
Питання про хобі - детектор брехні. (розмова про хобі — це ефективна шкала брехні. Особливо люблять її застосовувати для оцінки soft skills (комунікабельність, навички само презентації і так далі). Це працює так: якщо рекрутеру здалося, що в офіційній частині розповіді про себе людина дуже прикрасила рівень того або іншого навику, то він ставить запитання про хобі для перевірки. Кандидат каже, що розділяє і приймає принципи командної роботи? Але при цьому захоплено розповідає, що улюблений вид спорту дає йому відчуття особистої перемоги, персонального рекорду? Це тривожний дзвінок. Треба покопатися і прояснити таке неспівпадіння. Є ймовірність, що у кандидата є розлад між "можу" і "хочу", а це серйозний привід шукати йому альтернативу серед кандидатів-конкурентів).
Хобі - джерело можливих проблем? (Рекрутер (наприклад) не вміє і не бажає відокремлювати особисті враження та емоції від професійних оцінок. У цій ситуації розповідь про хобі схоже ходіння по мінному полю. Як сприймуть ваше захоплене визнання про принади вирощування кактусів при співбесіді на посаду керівника проектів? Хтось скаже, що це позитивно характеризує кандидата; хтось переконливо доведе зворотне. До речі, це справедливо і відносно керівника, якому рекрутер понесе резюме. Так що іноді графа "хобі" може перекреслити саме блискуче CV. При цьому більшість роботодавців зізнаються, що не дають за хобі додаткових очок кандидату, але раді додаткової можливості промацати його. За результатами опитування, 58 % менеджерів з персоналу вважають, що вказувати хобі треба. Але при цьому їх інтерес суто професійний: така інформація допомагає в оцінці. А 7 % кажуть, що хобі може стати підставою для відмови).
Хобі - можливість себе показати. (Це не означає, що треба вести себе як партизан і ухилятися від будь-яких оповідань про особисте. Замість графи "хобі" у формі резюме на нашому порталі є розділ "додаткова інформація". При заповненні цього поля варто зосередитися на тому, що дійсно виділяє вас як кандидата. Звички, схильності, захоплення, інтереси поза професією, життєвий досвід, культурний багаж, професійні об'єднання і тусовки — це далеко не повний перелік того, що розкриє ваш потенціал. Одного разу на позицію системного архітектора претендував кандидат, який при очній співбесіді виявився дуже замкненим. Інформації для прийняття рішення катастрофічно не вистачало. Але чоловік захоплювався моделюванням. Маючи уявлення про суть цього заняття, рекрутер сфокусував на ньому бесіду, і кандидат у своєму оповіданні розкрився як дуже слушний професіонал. Продемонстрував синтетичне мислення, вміння враховувати взаємозв'язки між дрібними елементами, тримати в голові детальний образ результату і пов'язувати його з технічним завданням. Це зіграло на його користь, і його взяли на роботу).


Немає коментарів:

Дописати коментар